Witarianie – kto to taki?
Witarianie to grupa osób, które wybierają dietę bazującą wyłącznie na produktach roślinnych. W przeciwieństwie do wegan, witarianie unikają także produktów przetworzonych oraz gotowania potraw. Ich zdaniem, jedynie świeże i surowe produkty zachowują maksymalną wartość odżywczą.
Przepisy dla Witarian
Jeśli jesteś weganinem bądź wegetarianinem i chcesz spróbować diety witarian, musisz zwrócić szczególną uwagę na to co jesz. Tutaj dowiesz się, jakie dania powinny znaleźć się na talerzu osoby na diecie witarian.
- Śniadania witarian
Śniadania dla witarian powinny być bogate w błonnik i witaminy. Oto kilka pomysłów:
- Owocowa sałatka z mango, truskawkami i bananem
- Smoothie z jarmużem, jabłkiem, bananem i mlekiem migdałowym
- Talerz musli z nerkowcem, rodzynek i siemieniem lnianym
- Przekąski witarian
Podczas diety witarian często pojawia się uczucie głodu. Oto kilka pomysłów na zdrowe przekąski:
- Owoce: mango, ananas, jabłko, winogrona
- Koktajle: banana z mlekiem migdałowym i mango, jarmuż z bananem i awokado
- Pesto z awokado i nerkowców
- Zupy witarian
Witarianie unikają gotowania, jednak zupy w przypadku diety witarian są dozwolone. Oto kilka przepisów:
- Krem z papryki, avocado i melona
- Zupa z awokado, ogórka i koperku
- Zupa z marchwi, jabłek i kardamonu
- Obiady witarian
Obiady witarian powinny zawierać białko, węglowodany i tłuszcze. Oto kilka propozycji:
- Sałatka z brokułami i orzechami
- Letnia zupa koperkowa z makaronem z cukinii
- Krewetki z cukinii z curry i soczewicą
- Desery witarian
Witarianie unikają cukru i produktów przetworzonych, jednak słodzić można naturalnymi produktami, jak np. owocami. Oto kilka deserów idealnych dla osób będących na diecie witarian:
- Koktajl z bananem, jagodami i mlekiem kokosowym
- Sorbet cytrynowy z miętą
- Sernik z daktyli i orzechów nerkowca
Witarianie, którzy są świadomi tego, co jedzą, mogą cieszyć się smacznymi i zdrowymi daniami. Nie jest to dieta dla każdego, jednak jeśli zdecydujemy, że to dla nas, to mamy wiele możliwości na przygotowanie pysznych posiłków.