Zupa z patisona: Przepisy i inspiracje na pyszne dania z tego sezonowego warzywa

Sezon patisonów właśnie trwa – warto wykorzystać ten cenny dodatek do swojej kuchni w różnych wariacjach. Poza klasyczną zupą, której przepisu dowiesz się poniżej, patisony świetnie sprawdzą się również w sałatkach, duszone lub smażone na patelni.

I. Patison – krótki opis i wartości odżywcze
Patison to mięsiste, młode owocowe warzywo o oryginalnym cylindrycznym kształcie, przyjmuje różne odcienie kolorystyczne: od bladego, jasnozielonego, żółtego, lawendowego, aż do ciemnozielonego. Główną wartością odżywczą patisonów jest bogactwo witamin A, C, B2, PP, sole mineralne oraz błonnik. Warto także podkreślić, że patisony są bardzo niskokaloryczne – jedno medium robi zaledwie kilka kilokalorii.

II. Przepis na klasyczną zupę z patisonów
Składniki:

  • 1 patison;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka masła;
  • 3 szklanki bulionu warzywnego;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu;
  • 1 gałązka rozmarynu;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zrób bulion warzywny lub użyj gotowego z mięska;
  2. Patisona umyj, pozbaw go górnego końca, przetnij na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę;
  3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno;
  4. W garnku rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek; smażł przez 3-5 minut, aż będą miękkie;
  5. Dodaj patison, posól, popieprz i dodaj listki rozmarynu; smaż przez kolejne 3-4 minuty;
  6. Dodaj bulion warzywny, przykryj i gotuj aż patison będzie miękki;
  7. Zdejmij z ognia, usuń listki rozmarynu i zmiksuj zupę blenderem;
  8. Wymieszaj mleko i podgrzej;
  9. Do patisonowej zupy dodaj podgrzane mleko i dobrze wymieszaj;
  10. Patisonową zupę podaj z listkami świeżej mięty.

III. Inspiracje na dania z patisonów

  1. Duszone patisony – pokrój w plastry patison, posyp solą i pieprzem, postaw na 3 minutki na oleju, dodaj ciecierzycę, dus przez 10 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
  2. Sałatka z patisona – skrój patisony w cienkie plastry, posyp solą i pieprzem, dodaj świeży koperek i jogurt naturalny. Wszystko ładnie wymieszaj, udekoruj rukolą i serem fetą.
  3. Smażone patisony – patisony pokrój w cienkie plastry, obtocz w mące, w jajku i bułce tartej, smaż na złoty kolor na oleju. Podawaj z sosem czosnkowym i posiekaną natką pietruszki.

IV. Podsumowanie – patisony w sezonie
Patisony to wyjątkowe warzywa, które potrafią wzbogacić każdą potrawę. Możliwości ich wykorzystania jest wiele – warto zacząć od klasycznej zupy, a następnie spróbować innych wariacji, takich jak duszone, smażone lub w sałatkach. Patisony na pewno wynagrodzą swoim smakiem i wartością odżywczą!

V. Uwaga na okres, w którym kupujesz patisony
Pamiętaj, że patisony są sezonowe i najlepiej podawać je w okresie od czerwca do sierpnia. Jeśli chcesz je kupić spoza sezonu, zwróć uwagę na ich jakość, ponieważ mogą być zbyt twarde, bez smaku i wartości odżywczych.

Dodaj komentarz