Herbata z owsa i napar owsiany zyskują coraz większą popularność. Moda na zdrowe życie, ekologiczne jedzenie i naturalne sposoby na wszelkie dolegliwości, spowodowała, że znajdujemy coraz to nowsze zastosowanie dla dobrze nam znanych składników. O ile każdy zna płatki owsiane produkowane z owsa zwyczajnego w formie owsianki, a dla niektórych to najlepsze śniadanie, jakie można sobie wyobrazić, o tyle herbata z owsa to nowość, stopniowo odkrywana przez zwolenników zdrowej diety.
Herbata z owsa
Herbata owsiana to pozycja obowiązkowa dla wszystkich ludzi, którzy cierpią na różnorodne dolegliwości żołądkowe. Powinni ją pić ludzie z zespołem jelita drażliwego, refluksem przełykowo-żołądkowym, naprzemiennymi biegunkami i zaparciami oraz innymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Regularnie pity napar może nawet zniwelować stany zapalne w obrębie żołądka, a także mocno poprawić metabolizm i perystaltykę jelit. W związku z tym jest to, oczywiście, świetny suplement diety dla ludzi, którzy dbają o linię. Podobnie jak w płatkach owsianych, w herbacie z owsa znajdziemy bardzo dużo błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i K, wapń, żelazo, magnes, potas, cynk i miedź. Dlatego też herbata ta świetnie wpływa na koncentrację i ogólną pracę mózgu, może zredukować zbyt wysoki poziom cholesterolu i wzmocnić odporność. Regularnie spożywana przyniesie również rezultaty w postaci o wiele ładniejszej i bardziej promiennej cery.
Różne napoje na bazie owsa
Aby przygotować herbatę owsianą potrzebujemy około 100 g płatków owsianych, ponad pół litra wody, laskę cynamonu i pięć łyżeczek miodu. Do gotującej się wody wrzucamy płatki owsiane i cynamon, a następnie gotujemy je przez pół godziny. Po upływie tego czasu przykrywamy garnek i odstawiamy go do ostudzenia na mniej więcej godzinę. Po przecedzeniu otrzymujemy herbatę o wspaniałych właściwościach. Warto pić ją trzy dni w tygodniu przed każdym posiłkiem, aby jej działanie na układ pokarmowy było natychmiast odczuwalne. Z kolei do przygotowania wody owsianej potrzebujemy 100 g owsa ekologicznego, dwóch litrów wody i cynamonu lub wanilii dla smaku. Całość blendujemy razem na jednolitą masę, a później dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Przygotowana w ten sposób woda owsiana, podobnie jak herbata, ma mnóstwo leczniczych właściwości i zawiera duże elementów ułatwiających odchudzanie. Powinno się ją przechowywać w lodówce i pić co najmniej kilka razy w tygodniu. Z kolei herbatka z zielonego owsa świetnie działa na układ nerwowy. Warto ją pić wtedy, kiedy jesteśmy przemęczeni i brakuje nam energii do działania, ponieważ działa pobudzająco.